Faszerowane filety z indyka

  • wyświetlono: 567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Podaję je z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Czasem fistaszki zastępuję drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Skrzypczyk, Chełm
  • 165min

Składniki

1,5 kg fileta z indyka
30 dag zmielonych orzeszków ziemnych
50 dag szpinaku
2 ząbki czosnku
10 dag sera pleśniowego
łyżka masła
sól
sól czosnkowa
słodka mielona papryka
gałka muszkatołowa
sok z 1 cytryny
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Faszerowane filety z indyka

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą czosnkową i papryką. Schładzamy ok. 2 godzin. Następnie mięso nacinamy
    tak, aby powstały głębokie kieszenie.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser kroimy w kostkę. Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem. Doprawiamy solą, studzimy. Dodajemy ser pleśniowy i orzeszki. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką i ew. solą. Mieszamy.
  • 3. Filety napełniamy farszem. Otwór spinamy wykałaczkami. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i podlewamy kilkoma łyżkami oleju. Pieczemy
    ok. 1,5 godziny w 180 °C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadfilet z indykamielone orzeszki ziemne

Komentarze

Podobne przepisy

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kruszonka

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....

gotowe

Dodane przez: ziutula

gulasz z indyka z warzywami

gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami,...

image-0ntl3gf

Dodane przez: Mniam1

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem...

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: szynszyla

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Pyszne danie na obiad.

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: sammakko

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi...

Szybka i smaczna zapiekanka w czarnym...

image-1kpphuy

Dodane przez: JulkaTomeczek

Karkówka gotowana

Jest niezwykle miękka i soczysta...