Faszerowane cukinie z egipską nutą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Wyśmienite cukinie faszerowane mięsem mielonym, cebulą, pieczarkami i miąższem z cukinii. Farsz wzbogacony został, mającym korzenie w Egipcie, kminem rzymskim, dzięki czemu danie nabrało oryginalnego charakteru i jeszcze bardziej wyjątkowego smaku.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 120 g sera żółtego długodojrzewającego
    - 1 duża cukinia
    - 2 płaskie łyżeczki masła klarowanego
    - 1 duża cebula
    - 200 g pieczarek
    - 250 g mięsa wieprzowo-wołowego mielonego
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki sosu pomidorowego
    - 2 łyżki sosu Worcestershire
    - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    - sól, świeżo mielony pieprz
    - listki greckiej bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Faszerowane cukinie z egipską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy wzdłuż na połówki, a następnie wydrążamy przy pomocy łyżeczki. Miąższ drobno siekamy.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, a następnie posiekaną w drobną kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dokładamy drobno pokrojone pieczarki, a następnie posiekany miąższ z cukinii. Całość smażymy, aż woda całkowicie odparuje.
  • 3. Na drugiej patelni smażymy na 1 łyżeczce masła klarowanego mięso mielone wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem. Kiedy woda odparuje, a mięso zbrązowieje dodajemy sos pomidorowy i sos Worcestershire, ponownie mieszamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Całość jeszcze chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i kminem. Kiedy farsz przestygnie łączymy go z ¾ ilości startego na tarce o grubych oczkach sera. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze cukinie.
  • 4. Cukinie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, a po upływie tego czasu posypujemy pozostałym serem i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Danie to możemy upiec również na grillu. Wówczas cukinie układamy na tacce i grillujemy przez około 20 minut. Po upływie tego czasu, posypujemy je pozostałym serem i pozostawiamy na ruszcie jeszcze przez 10 minut. Cukinie możemy podać z sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kumin (kmin rzymski) Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować