Faszerowane cukinie z egipską nutą

  • wyświetlono: 239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyśmienite cukinie faszerowane mięsem mielonym, cebulą, pieczarkami i miąższem z cukinii. Farsz wzbogacony został, mającym korzenie w Egipcie, kminem rzymskim, dzięki czemu danie nabrało oryginalnego charakteru i jeszcze bardziej wyjątkowego smaku.

Just a SALAD
  • 2 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

- 120 g sera żółtego długodojrzewającego
- 1 duża cukinia
- 2 płaskie łyżeczki masła klarowanego
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 250 g mięsa wieprzowo-wołowego mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, świeżo mielony pieprz
- listki greckiej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Faszerowane cukinie z egipską nutą

  • 1. Cukinię kroimy wzdłuż na połówki, a następnie wydrążamy przy pomocy łyżeczki. Miąższ drobno siekamy.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 1 łyżeczkę masła klarowanego, a następnie posiekaną w drobną kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dokładamy drobno pokrojone pieczarki, a następnie posiekany miąższ z cukinii. Całość smażymy, aż woda całkowicie odparuje.
  • 3. Na drugiej patelni smażymy na 1 łyżeczce masła klarowanego mięso mielone wraz z przeciśniętym prze praskę czosnkiem. Kiedy woda odparuje, a mięso zbrązowieje dodajemy sos pomidorowy i sos Worcestershire, ponownie mieszamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Całość jeszcze chwilę podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i kminem. Kiedy farsz przestygnie łączymy go z ¾ ilości startego na tarce o grubych oczkach sera. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze cukinie.
  • 4. Cukinie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, a po upływie tego czasu posypujemy pozostałym serem i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Danie to możemy upiec również na grillu. Wówczas cukinie układamy na tacce i grillujemy przez około 20 minut. Po upływie tego czasu, posypujemy je pozostałym serem i pozostawiamy na ruszcie jeszcze przez 10 minut.
Cukinie możemy podać z sosem pomidorowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mieloneser żółtycukinieobiadGrillsycące daniekmin rzymski

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinie faszerowane twarogiem

Dodane przez: zielonakuchniablog

Cukinie faszerowane twarogiem

Delikatne cukinie prosto z piekarnika

Cukinie faszerowane kaszą gryczaną z tuńczykiem

Dodane przez: Gospodyni

Cukinie faszerowane kaszą gryczaną z tuńczykiem

Danie powstało z dwóch cukinii,...

cukinia

Dodane przez: blondynkagotuje90

Cukinie faszerowane po meksykańsku

Faszerowane warzywa to pomysł na...

Faszerowane cukinie

Dodane przez: RedakcjaPP

Faszerowane cukinie

Z cukinii, które wyrosły w naszym...

cukinie

Dodane przez: lenka

Faszerowane cukinie

Lekkie, wegetariańskie cukinie.

Cukinie faszerowane mięsem z indyka

Dodane przez: Goszka

Cukinie faszerowane mięsem z indyka

Zobaczyłam w warzywniaku takie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE