Faszerowane cukinia lub papryka z ryżem i kurczakiem

0 (0 ocen)

Idealne na obiad czy kolacje.

Składniki:

  • • 2-3 cukinie lub 5-6 papryk,
    Farsz:
    • Kawałek cukinii lub wydrążony miąższ,
    • ½ małej marchewki,
    • ¼ papryki czerwonej,
    • ¼ papryki żółtej,
    • Ok. 20 dag pieczarek,
    • 10 dag sera żółtego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 łyżka masła,
    • woreczek ryżu,
    • 2 filety z kurczaka,
    • Sól, curry, ostra papryka,
    • Łyżka oliwy,
    • Olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane cukinia lub papryka z ryżem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta kroimy w małą kostkę, przyprawiamy solą, ostrą papryką, curry i ząbkiem czosnku (zgniecionymi przez praskę lub drobno posiekanymi), polewamy oliwą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Fileta smażymy na złoty kolor, należy uważać, żeby nie smażyć zbyt długo, inaczej kurczak będzie zbyt suchy i twardy.
    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu dodając do wody lekko osolonej wody łyżeczkę curry.
    Cukinię po umyciu przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Marchewkę ,cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach a jeśli dajemy miąższ to drobno kroimy. Paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
    Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy ząbek czosnku zgnieciony przez praskę, dokładnie mieszamy i powstałym masłem czosnkowym smarujemy dno wydrążonej cukinii lub papryki i napełniamy farszem.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 20-30 min ( w zależności od wielkości faszerowanego warzywa). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować