Faszerowane cukinia lub papryka z ryżem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kroimy w małą kostkę, przyprawiamy solą, ostrą papryką, curry i ząbkiem czosnku (zgniecionymi przez praskę lub drobno posiekanymi), polewamy oliwą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Fileta smażymy na złoty kolor, należy uważać, żeby nie smażyć zbyt długo, inaczej kurczak będzie zbyt suchy i twardy.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu dodając do wody lekko osolonej wody łyżeczkę curry.
Cukinię po umyciu przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Marchewkę ,cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach a jeśli dajemy miąższ to drobno kroimy. Paprykę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy ząbek czosnku zgnieciony przez praskę, dokładnie mieszamy i powstałym masłem czosnkowym smarujemy dno wydrążonej cukinii lub papryki i napełniamy farszem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 20-30 min ( w zależności od wielkości faszerowanego warzywa). Smacznego!
Komentarze