Faszerowane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obieramy z skórki, kroimy na pół, wydrążamy środek.
2.Mięso mielimy, przyprawiamy solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową. Mieszamy. Jeśli jest zbyt suche podlewamy rosołem w którym gotowało się mięso.
3.Farszem mięsnym nadziewamy połówki buraków, układamy w naczyniu żaroodpornym. Miedzy buraki, wkładamy kawałki masła, ziele angielski i liść laurowy. Podlewamy pomidorami.
4.Ser mimolette kroimy na cienkie paseczki, kładziemy je na burakach, wierzch posypujemy parmezanem i ziołami (oregano, majeranek, tymianek, mięta).
Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.
Porady
Jeżeli ktoś nie je mięsa, to nadzienie mięsne można zastąpić duszoną włoszczyzną.
Komentarze