faszerowane buraczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne pieczone faszerowane buraczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 ugotowanych buraków w mundurku
    0,5 kg ugotowanego mięsa (ja użyłam wołowiny)
    3-4 plasterki sera mimolette
    parmezan do posypania
    sól
    pieprz,
    gałka muszkatołowa
    chili
    puszka pomidorów pelati
    ziele angielskie
    liść laurowy
    oregano, majeranek, tymianek, mięta
    2 łyżki masła

Faszerowane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy z skórki, kroimy na pół, wydrążamy środek.
  • 2. Mięso mielimy, przyprawiamy solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową. Mieszamy. Jeśli jest zbyt suche podlewamy rosołem w którym gotowało się mięso.
  • 3. Farszem mięsnym nadziewamy połówki buraków, układamy w naczyniu żaroodpornym. Miedzy buraki, wkładamy kawałki masła, ziele angielski i liść laurowy. Podlewamy pomidorami.
  • 4. Ser mimolette kroimy na cienkie paseczki, kładziemy je na burakach, wierzch posypujemy parmezanem i ziołami (oregano, majeranek, tymianek, mięta).
    Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.

Porady

Jeżeli ktoś nie je mięsa, to nadzienie mięsne można zastąpić duszoną włoszczyzną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy