FASZEROWANE bułeczki z mozzarellą, suszonym pomidorem i serem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bułeczki wypiekać można suche lub nadziewać je ulubionymi dodatkami. Jako, że samo w sobie pieczywo bezglutenowe jest bardziej suche niż tradycyjne polecam wykonywać bułeczki właśnie takie, nadziewane. Dzisiaj wykorzystując znalezione w czeluściach lodówki suszone pomidory padło na połączenie suszonego pomidora, mozzarelli i wędzonego sera który uwielbiam.

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
    • 1/2 szklanki mąki ryżowej – jeżeli nie masz problemu z glutenem może być pszenna
    • 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej – jeżeli nie masz problemu z glutenem może być pszenna
    • 1 szklanka ciepłej wody (ciepła ale nie gorąca)
    • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 10g suchych drożdży
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki oliwy lub oleju do „wrobienia” w ciasto
    • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów do posmarowania bułeczek
    kładniki na farsz:

    • 1 opakowanie mozzarelli
    • 10 plasterków wędzonego sera
    • kilka suszonych pomidorów w oliwie – pokrojone w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Faszerowane Przystawki

Faszerowane bułeczki z mozzarellą, suszonym pomidorem i serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki z mozzarellą, suszonym pomidorem i serem wędzonym 1. Przygotowanie:

    Wszystkie składniki na ciasto poza oliwą łączymy, zagniatamy ciasto, kiedy będzie w miarę suche i nie będzie przywierać do dłoni dodajemy oliwę i zagniatamy jeszcze kilka minut do uzyskania jędrnej konsystencji. Formujemy w kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsca na około godzinę.
  • zawijany ser wędzony 2. Kiedy ciasto urośnie dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoni na środek kładziemy plasterek wędzonego sera, plasterek mozzarelli i kilka kostek suszonego pomidora.
  • bułeczki z wędzonym serem 3. Zawijamy ciasto, formujemy w kulkę, układamy na blasze, smarujemy oliwa z suszonych pomidorów i wkładamy na 20 minut do piekarnika ustawionego na 60 stopni. Po 20 minutach bułeczki powinny być ładnie wyrośnięte, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować