Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przyżadzamy farsz:
-Ryz gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli
-Mięso mielone smażymy na patelni dodajemy szczypte pieprzu i soli
-Cebule i czosnek kroimy w drobną kostke i dodajemy do mięsa
-Papryke kroimy w kostkę,marchewkę, kukurydze wrzucamy pod koniec smażenia mięsa
-Dodajemy ugotowany ryż
-Wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy wegetą
2.2. Bakłażany:
-Bakłażany należy przeciąć i wydrążyć środek, osolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
3.3. Faszerujemy bakłażany i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Pieczemy 20 minut 200 stopni, po czym wyciagamy obkładamy serem, posypujemy ziołami prowansalskimi i podlewamy rozpuszczoną kostka rosołową w szklance wody i zapiekamy 15 minut
Porady
Bakłażany można podawać polane ketchupem lub z sosem czosnkowym.
Farsz można układac dowoli np. dodac pieczrki lub czerwona fasolę, również wychodzi pysznie :)
Komentarze