Faszerowane bakłażany

0 (0 ocen)

  • 20 min

Poprostu to danie jest przepyszne :)

  • 20 min

Składniki:

  • -2 bakłażany
    -torebka ryżu
    -ok. 20dag mięsa mielonego
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -garść kukurydzy z puszki
    -garść marchewki pokrojonej w kostkę
    -po pół papryki : czerwonej, żółtej i zielonej
    -pół szklanki przecieru pomidorowego z kartonika lub pomidory z puszki
    -2 kulki mozzarelli
    -przyprawy: sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie
    -1 łyzka masła
    -1 kostka rosołowa

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. 1. Przyżadzamy farsz:
    -Ryz gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli
    -Mięso mielone smażymy na patelni dodajemy szczypte pieprzu i soli
    -Cebule i czosnek kroimy w drobną kostke i dodajemy do mięsa
    -Papryke kroimy w kostkę,marchewkę, kukurydze wrzucamy pod koniec smażenia mięsa
    -Dodajemy ugotowany ryż
    -Wlewamy przecier pomidorowy doprawiamy wegetą
  • Bakłażany 2. 2. Bakłażany:
    -Bakłażany należy przeciąć i wydrążyć środek, osolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • 3. 3. Faszerujemy bakłażany i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Pieczemy 20 minut 200 stopni, po czym wyciagamy obkładamy serem, posypujemy ziołami prowansalskimi i podlewamy rozpuszczoną kostka rosołową w szklance wody i zapiekamy 15 minut

Porady

Bakłażany można podawać polane ketchupem lub z sosem czosnkowym. Farsz można układac dowoli np. dodac pieczrki lub czerwona fasolę, również wychodzi pysznie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy