Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Polędwiczka jest delikatnym mięsem,które przygotowuję się w parę chwil,a na tym właśnie mi często zależy.
Dobrze doprawiona świeżo mielonym czarnym pieprzu z dodatkiem boczku który nadaje soczystości oraz słodkich suszonych śliwek.
Do mięsa idealnym dodatkiem jest sos śliwkowy, słodki z nutą pikanterii dzięki cebuli i przyprawom.
Pieczone ziemniaki dopełniają nasz pyszny obiad na który bez wahania możemy zaprosić rodzinę czy znajomych.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Faszerowana polędwiczka:
    2 polędwiczki wieprzowe ( każda po 500g.)
    2 łyżeczki naturalnej przyprawy warzywnej lub soli
    świeżo mielony czarny pieprz
    250g. boczu pieczonego w plastrach
    250g. boczku parzonego w kawałku
    100 g. suszonych śliwek
    smalec lub olej do smażenia
    Sos śliwkowy:
    1 cebula
    1 łyżka masła
    200g suszonych śliwek
    2 łyżki powideł śliwkowych
    0,5l. bulionu lub wody ( ew. domowego rosołu)
    świeżo mielona sól morska
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym 1. Faszerowana polędwiczka:Umyte i osuszone polędwiczki rozkroić wzdłuż nie przecinając do końca, tak by powstał płat.
    Każdą oprószyć łyżeczką przyprawy warzywnej oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Ułożyć plastry boczku pieczonego, paski boczku parzonego oraz przekrojone na pół suszone śliwki.
  • Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym 2. Zwinąć mięso zakładając dwa boki na farsz a następnie zwinąć w rulon.
    Brzegi spiąć wykałaczką.
  • Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz obsmażyć polędwiczki po 2 min. z każdej strony.
  • Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym 4. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, każdą polać łyżką tłuszczu po smażeniu.
    Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
  • Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym 5. Sos śliwkowy: Cebulę posiekać drobno, śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
    W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę,dołożyć śliwki.
    Smażyć na minimalnym gazie kolejne 5 min. aż śliwki zaczną się rozpadać ( można dołożyć masła)
  • Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym 6. Wlać bulion/wodę, dodać powidła śliwkowe oraz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Faszerowana polędwiczka wieprzowa boczkiem z sosem śliwkowym 7. Składnik sosu zblendować.
    Z polędwiczek usunąć wykałaczki, pokroić mięso w plastry.
    Podawać w towarzystwie sosu śliwkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Suszone śliwki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować