Faszerowana pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka rozciąć w księgę i delikatnie rozbić. Następnie z dwóch stron posolić, popieprzyć i posypać przyprawą ,, Delikat Knorra do mięs” Następnie zwinąć w rulon i odstawić do lodówki na noc (w misce z przykrywką).
2.Farsz:
Pietruszkę posiekać dodać do mięsa. Bułkę namoczyć wcześniej w wodzie z mlekiem, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Jaja oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do mięsa a białka ubić na pianę. Dodać przyprawy i całość dobrze wymieszać ręcznie. Na koniec dodać ubite białko. Jeśli farsz jest zbyt rzadki to dodać bułkę tartą.
3.Pierś rozwinąć, położyć rozcięte na pół suszone morele, następnie rozłożyć mięso mielone i całość zawinąć w rulon. Obwiązać nitką niezbyt gęsto.
Tak uformowaną pierś obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć do brytfanny.
4.Na tłuszczu, który pozostał na patelni usmażyć pół cebuli na złoty kolor i całość przelać do brytfanny. Dodać pół szklanki wody i kilka suszonych śliwek lub moreli. Zamknąć i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze przez pół godziny. W czasie pieczenia sprawdzać czy się nie przypala i można polać pieczeń wywarem, który jest w brytfannie. Gdy jest zbyt mało wywaru dodać trochę wody.
Komentarze