Faszerowana pierś z indyka

  • wyświetlono: 1330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

pyszne połączenie piersi indyka z morelami

Issabell

Składniki

Pierś z indyka (ok. 1,5 – 2 kg.)
0,5 kg. Mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
Pęczek natki pietruszki
1 bułka zwykła
2 jajka
Przyprawy (sól, pieprz, Delikat Knorr, majeranek).
suszone morele (lub śliwka)

Sposób przygotowania przepisu:

Faszerowana pierś z indyka

  • 1. Pierś z indyka rozciąć w księgę i delikatnie rozbić. Następnie z dwóch stron posolić, popieprzyć i posypać przyprawą ,, Delikat Knorra do mięs” Następnie zwinąć w rulon i odstawić do lodówki na noc (w misce z przykrywką).
  • 2. Farsz:
    Pietruszkę posiekać dodać do mięsa. Bułkę namoczyć wcześniej w wodzie z mlekiem, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Jaja oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do mięsa a białka ubić na pianę. Dodać przyprawy i całość dobrze wymieszać ręcznie. Na koniec dodać ubite białko. Jeśli farsz jest zbyt rzadki to dodać bułkę tartą.
  • 3. Pierś rozwinąć, położyć rozcięte na pół suszone morele, następnie rozłożyć mięso mielone i całość zawinąć w rulon. Obwiązać nitką niezbyt gęsto.
    Tak uformowaną pierś obsmażyć na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć do brytfanny.
  • 4. Na tłuszczu, który pozostał na patelni usmażyć pół cebuli na złoty kolor i całość przelać do brytfanny. Dodać pół szklanki wody i kilka suszonych śliwek lub moreli. Zamknąć i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze przez pół godziny. W czasie pieczenia sprawdzać czy się nie przypala i można polać pieczeń wywarem, który jest w brytfannie. Gdy jest zbyt mało wywaru dodać trochę wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadmięso mieloneMorelepierś z indykafaszerowana pierś

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś z indyka z ananasem, pieczone ziemniaki, buraczki

Dodane przez: agatak

Pierś z indyka z ananasem

Pyszny filet z indyka, idealny...

Pomidorowa pierś z indyka

Dodane przez: StaryZeszyt

Pomidorowa pierś z indyka

Pomidory suszone, pomidory pieczone…...

Pierś zinyka w musztardzie i miodzie

Dodane przez: katarzynagotuje

Pierś z indyka w musztardzie i miodzie

Szybkie i smaczne danie z wykorzystaniem...

gotowa

Dodane przez: beciiaaa

Pieczona pierś z indyka

Smakuje wyśmienicie na ciepło do...

Rolada z indyka faszerowana brokułem

Dodane przez: Goszka

Rolada z indyka faszerowana brokułem

Trochę więcej pracy niż zwykle...

pierś

Dodane przez: aniulek123

FASZEROWANA PIERŚ Z KACZKI

Bardzo smaczna :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE