Faszerowana pieczeń z mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć mięso mielone, wyciśniętą z mleka bułkę, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wbić jajko, przyprawić mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać na gładką masę i wstawić do lodówki.
2.Na suchej patelni odparować szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudzić.
3.Mięso mielone rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w prostokąt o grubości ok.1,5-2 cm. Rozsmarować szpinak, rozłożyć osączone, przekrojone pomidory suszone i pokrojony w kostkę ser. Zawinąć w roladę owijając papierem do pieczenia i podwijając boki.
4.Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok.50 minut w 180 st. 15 minut przed końcem pieczenia papier rozwinąć, żeby wierzch się ładnie z rumienił. Roladę wyjąć, pokroić na plastry, udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii. Smacznego!
Komentarze