Faszerowana pieczeń z mielonego

4.5 (161 ocen)

Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
    jajko
    kajzerka
    1 mała cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    mielona papryka ostra

    farsz: 6 pomidorów suszonych
    200g mrożonego szpinaku
    150g sera feta
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

    do dekoracji: pomidorki koktajlowe i listki bazylii



Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Pieczeń

Faszerowana pieczeń z mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki pieczeni 1. Do miski przełożyć mięso mielone, wyciśniętą z mleka bułkę, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wbić jajko, przyprawić mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać na gładką masę i wstawić do lodówki.
  • 2. Na suchej patelni odparować szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudzić.
  • rozłóż farsz na mielonym 3. Mięso mielone rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w prostokąt o grubości ok.1,5-2 cm. Rozsmarować szpinak, rozłożyć osączone, przekrojone pomidory suszone i pokrojony w kostkę ser. Zawinąć w roladę owijając papierem do pieczenia i podwijając boki.
  • pieczeń owiń papierem 4. Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok.50 minut w 180 st. 15 minut przed końcem pieczenia papier rozwinąć, żeby wierzch się ładnie z rumienił. Roladę wyjąć, pokroić na plastry, udekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii. Smacznego!



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować