Faszerowana papryka z grillowaną karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Z papryki odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie.
- Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą.
- Cebulę obrać, pokroić na kilka części i podsmażyć na oleju, posolić.
- Dosypać do cebuli umyte pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i poddusić ok 10 minut.
- Odłożyć kilka pieczarek do dekoracji.
- Odcedzoną kapustę mocno odcisnąć i zemleć w maszynce razem z pieczarkami i cebulą.
- Dosypać natkę pietruszki, pokrojoną paprykę i doprawić farsz solą i pieprzem.
2.- Do papryki włożyć farsz równo z brzegiem.
- Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać na spód 1/2 szklanki gorącej wody, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.
- Rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć na niej plastry karkówki, po kilka minut z obu stron.
- Na wierzch upieczonych papryk położyć po plastrze grillowanej karkówki i kilka plasterków pieczarek do dekoracji. Zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Porady
Jeśli nie mamy patelni grillowej, można użyć zwykłej. Nie będzie efektu prążków na mięsie ale smakuje tak samo.
Komentarze