Faszerowana papryka kuskusem, mięsem i oscypkiem

0 (0 ocen)

Doskonały sposób na faszerowaną paprykę.

Składniki:

  • 3-4 papryki
    500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
    pół szklanki kaszy kuskus
    1 jajko
    1 cebula
    pół pęczka świeżej bazylii
    kilka ulubionych oliwek
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1-2 małe oscypki
    3-4 łyżki startego sera żółtego np gouda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana papryka kuskusem, mięsem i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowana papryka kuskusem, mięsem i oscypkiem 1. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  • Faszerowana papryka kuskusem, mięsem i oscypkiem 2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Wszystkie składniki na farsz (mięso, cebula, przeciśnięty czosnek, posiekana bazylia i oliwki, jajko, koncentrat oraz zioła i przyprawy) dokładnie ze sobą wymieszać.
  • 3. Gotowym farszem napełniać papryki. Układać w naczyniu do zapiekania podlewając lekko oliwą. Na wierzch każdej papryki posypać startym serem i ułożyć po 1-2 plasterki oscypka wędzonego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 min,aż wierzch się zapiecze. Podawać z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować