Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam faszerowane warzywa. Mogę jeść je na okrągło i ciągle wymyślać inne nadzienie. Farsz, którym nadziałam tą paprykę jest mocno pomidorowy i delikatnie ostry. Po przekrojeniu posypałam paprykę pokruszoną fetą, według mnie tak smakuje najlepiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 papryki z równym dnem
    100 ryżu
    1 spora cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 opakowanie krojonych pomidorów (400 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ser feta do podania
    sól, pieprz
    cukier
    olej

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję według instrukcji z opakowania. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w grubszą kostkę, czosnek i pozbawioną nasion papryczkę chili drobno siekam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebule, czosnek i chili, smażę przez 2-3 minuty, następnie dodaje pomidory, gotuję przez 5 minut, pod koniec gotowania oprószam solą, pieprzem oraz cukrem, jeśli pomidory są kwaskowe. Dodaję natkę pietruszki, mieszam, zdejmuję z ognia. Ugotowany i odsączony ryż wrzucam na patelnię do pomidorów, dodaję fetę, dokładnie mieszam. Papryki myję, osuszam, odcinam górę, usuwam gniazda nasienne. Papryki ustawiam w żaroodpornym naczyniu, do każdej nakładam farsz, przykrywam odciętą częścią, którą smaruję olejem. Na dno naczynia wlewam odrobinę wody (tylko tyle, żeby zakryć całe dno). Papryki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni, piekę przez 30 minut (powinny być miękkie, ale jeszcze chrupiące). Podaję z kawałkiem pokruszonego sera feta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy