Faszerowana papryka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Papryka w sklepach znika teraz z półek w błyskawicznym tempie. Ja również postanowiłam się obkupić i wykombinować z niej jakiś dobry obiad :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
    ok 400 g mięsa z łopatki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    ok 20 dag sera żółtego
    jajko
    sos słodko - pikantny (ocet, woda, papryczka chili, cukier, czosnek)
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    oliwa z oliwek
    1/2 szklanki ryżu

Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w 1,5 szklanki wody na półsypko. Studzimy. Papryki przekrawamy na 2/3 wysokości, wydrążamy środki. Mięso z łopatki mielimy w maszynce, doprawiamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na małą kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i smażymy.
  • papryka 2. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem, dodajemy zmielony żółty ser, sos słodko pikantny i jajko. Dokładnie mieszamy i gotową masą nadziewamy papryki. Pieczemy zamknięte w temp. 160*C przez ok 50 minut. SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy