Polska papryka nie co z włoskim klimatem.Rewelacyjne połączenie jeśli chodzi o walory smakowe.Delikatnie wyczuwalne pomidory,przełamane świeżą aromatyczną bazylią.
Składniki:
6 papryk
500g mięsa mielonego
1/2 kostki sera typu feta
1 jajko
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki świeżej bazylii
150g ryżu
ulubiona przyprawa do mięsa
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz czarny
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
Faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kupując paprykę wybierajmy taką,żeby się nie przewracała przy zapiekaniu.Paprykę myjemy,odkrawamy wierzch papryki i usuwamy gniazda nasienne.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.Do mięsa mielonego dodajemy jajko,ser,koncentrat,ryż,posiekana bazylię,piperz czarny i cayenne oraz ulubioną przyprawę do mięsa np.mielonego.Ja dałam czubricę czerwoną i trochę przyprawy do mięsa mielonego.Wszystko dokałdnie mieszamy.Nie pisałam o soli,gdyż ser feta jest dosyć słony.Ale jeśli zachodzi potrzeba można dosolić.Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę,dociskając łyżką farsz do dna papryki.Mięso powinno wystawać po za paprykę.Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym.Zalewamy bulionem tak,aby dno naczynia było przykryte.Pieczemy w temperaturze 180'C około 30-40 minut.Na początku pieczenia paprykę przykrywamy z wierzchu papierem do pieczenia.Po upływie około połowy czasu przewidzianego na pieczenie zdejmujemy papier.
Komentarze