Faszerowana kapusta włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i wkładamy do osolonego wrzątku na ok. 8 minut. Następnie wyjmujemy i osączamy. Sucharki namaczamy w śmietance, odciskamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Do mięsa dodajemy sucharki, migdały, marchewkę i rzeżuchę. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Doprawiamy.
3.Między liście kapusty wkładamy nadzienie. Główkę lekko ściskamy. Kapustę wkładamy do rondla. Wlewamy wino wymieszane z 3/4 szklanki wody i olej. Dusimy, aż kapusta będzie miękka (ok. 50 minut). Całość dzielimy promieniście na porcje. Podajemy z ryżem.
Porady
● Kapustę można delikatnie obwiązać bawełnianą nicią.
● Po ugotowaniu kapustę osączamy na durszlaku.
Komentarze