Faszerowana kapusta włoska

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam zarówno tradycyjne smaki, jak i wszelkie kulinarne nowości. To danie jest połączeniem jednego i drugiego.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • główka luźno zwiniętej kapusty włoskiej
    2 sucharki
    30 dag mielonego mięsa drobiowego
    marchewka
    jajko
    5 dag posiekanych migdałów
    4 łyżki śmietanki
    3/4 szkl. białego wytrawnego wina
    łyżka oleju
    3 łyżki posiekanej rzeżuchy
    cukier, sól, curry
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana kapusta włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i wkładamy do osolonego wrzątku na ok. 8 minut. Następnie wyjmujemy i osączamy. Sucharki namaczamy w śmietance, odciskamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Do mięsa dodajemy sucharki, migdały, marchewkę i rzeżuchę. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Doprawiamy.
  • Faszerowana kapusta włoska 3. Między liście kapusty wkładamy nadzienie. Główkę lekko ściskamy. Kapustę wkładamy do rondla. Wlewamy wino wymieszane z 3/4 szklanki wody i olej. Dusimy, aż kapusta będzie miękka (ok. 50 minut). Całość dzielimy promieniście na porcje. Podajemy z ryżem.

Porady

● Kapustę można delikatnie obwiązać bawełnianą nicią. ● Po ugotowaniu kapustę osączamy na durszlaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować