Faszerowana cukinia ze schabowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawa propozycja na obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    1 mała czerwona papryka
    4 grube plastry schabu
    ok. 16 sztuk fasolki szparagowej żółtej
    300 g sera żółtego
    pół szklanki śmietanki słodkiej 18%
    2 czubate łyżki majonezu

    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    czosnek granulowany
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowana cukinia ze schabowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przekrawamy na pół i łyżeczką wyżłabiamy środki tak aby powstały łódeczki. Następnie oprószamy je solą i zostawiamy na parę minut aby puściły wodę.
  • 2. Po odlaniu wody z cukinii, całe cukinie (od spodu też) smarujemy niewielką ilością oleju.
  • 3. Miąższ wyżłobiony z cukinii siekamy, paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie paprykę razem z miąższem z cukinii wrzucamy na niewielką ilość rozgrzanego oleju i smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 4. Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko aż będą niemalże przeźroczyste. Wykładamy nimi cukinie.
  • 5. Ser ścieramy na grubej tarce i wykładamy na wyścielone mięsem cukinie, dobrze dociskamy (nakładamy ser prawie do pełna).
  • 6. Następnie na cukinie z mięsem i serem wykładamy wcześniej przygotowany farsz. Na koniec ,,wbijamy,, kawałki fasolki. Cukinie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 7. Ze śmietanki i majonezu przygotowujemy sos. Polewamy przygotowane cukinie do jego wyczerpania. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować