2 średnie cukinie
1 mała czerwona papryka
4 grube plastry schabu
ok. 16 sztuk fasolki szparagowej żółtej
300 g sera żółtego
pół szklanki śmietanki słodkiej 18%
2 czubate łyżki majonezu
Faszerowana cukinia ze schabowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przekrawamy na pół i łyżeczką wyżłabiamy środki tak aby powstały łódeczki. Następnie oprószamy je solą i zostawiamy na parę minut aby puściły wodę.
2.Po odlaniu wody z cukinii, całe cukinie (od spodu też) smarujemy niewielką ilością oleju.
3.Miąższ wyżłobiony z cukinii siekamy, paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie paprykę razem z miąższem z cukinii wrzucamy na niewielką ilość rozgrzanego oleju i smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
4.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko aż będą niemalże przeźroczyste. Wykładamy nimi cukinie.
5.Ser ścieramy na grubej tarce i wykładamy na wyścielone mięsem cukinie, dobrze dociskamy (nakładamy ser prawie do pełna).
6.Następnie na cukinie z mięsem i serem wykładamy wcześniej przygotowany farsz. Na koniec ,,wbijamy,, kawałki fasolki. Cukinie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.Ze śmietanki i majonezu przygotowujemy sos. Polewamy przygotowane cukinie do jego wyczerpania. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach.
Komentarze