Pomysł na potrawę zrodził się z potrzeby: co zrobić z dwiema cukiniami, kaszą gryczaną i soczewicą (a narzeczony ma ochotę na zapiekankę...)? Faszerowaną cukinię! Ale coś wyjątkowego by się przydało... Oscypek przywieziony z samego Zakopanego jest zdecydowanie TYM CZYMŚ!
0 (0 ocen)
Porady
W przepisie można pominąć sezam, albo zastąpić go słonecznikiem. Nie próbowałam, ale wydaje mi się że z pokruszonymi migdałami też powinno dobrze smakować. Warto mieć zawsze w lodówce ugotowaną kaszę, ryż i soczewicę (soczewicę można zamrozić po ugotowaniu) - wtedy łatwo i szybko można przygotować np. farsz do cukinii, albo smaczny dodatek do mięsa. Oscypka można zastąpić zwykłym serem, ale nie będzie już wtedy tatrzańskiej nuty.
Komentarze