Faszerowana cukinia z kaszą gryczaną i oscypkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na potrawę zrodził się z potrzeby: co zrobić z dwiema cukiniami, kaszą gryczaną i soczewicą (a narzeczony ma ochotę na zapiekankę...)? Faszerowaną cukinię! Ale coś wyjątkowego by się przydało... Oscypek przywieziony z samego Zakopanego jest zdecydowanie TYM CZYMŚ!

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
    50 g soczewicy
    3 małe oscypki
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki sezamu (np. jedna łyżka białego i jedna łyżka czarnego)
    odrobina oleju dobrej jakości do podsmażenia warzyw

    2-3 spore cukinie
    1/2 papryki
    6 pieczarek
    1 cebula
    1 pomidor

    sól, przyprawa do pizzy
    żurawina (konfitura)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana cukinia z kaszą gryczaną i oscypkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną i soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    W międzyczasie kroimy cebulę, pieczarki i paprykę i smażymy je do czasu aż wyparuje woda. Solimy.
  • 2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 3. Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek (można go pokroić drobno i dorzucić do pozostałych smażących się warzyw, żeby się nie zmarnował!).
  • 4. Mieszamy kaszę, soczewicę, sezam i warzywa. Przyprawiamy przyprawą do pizzy wedle uznania.
  • 5. Środki cukinii smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy i napełniamy przygotowanym farszem. Na farsz kładziemy cienkie plasterki pomidora i znów posypujemy odrobiną przyprawy do pizzy.
  • 6. Pieczemy około 35 minut (długość zależy od tego jak bardzo miękką chcemy mieć cukinię), około 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy cukinie i posypujemy każdą łódeczkę startym oscypkiem.
  • 7. Po ułożeniu łódeczek na talerzu nakładamy na nie konfiturę z żurawiny.

    Danie podałam z rukolą i pomidorem.

Porady

W przepisie można pominąć sezam, albo zastąpić go słonecznikiem. Nie próbowałam, ale wydaje mi się że z pokruszonymi migdałami też powinno dobrze smakować. Warto mieć zawsze w lodówce ugotowaną kaszę, ryż i soczewicę (soczewicę można zamrozić po ugotowaniu) - wtedy łatwo i szybko można przygotować np. farsz do cukinii, albo smaczny dodatek do mięsa. Oscypka można zastąpić zwykłym serem, ale nie będzie już wtedy tatrzańskiej nuty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować