Faszerowana cukinia z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie przekroić na pół. Wydrążyć łyżką wnętrze cukinii, zostawiając na grubość ok 1 cm. Posypać solą. Odłożyć na ok 20min. Wydrążoną cukinię drobno pokroić.
2.Cebulę pokroić w pióra. Zeszklić na patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Dodać mięso mielone.
4.Kiedy mięso będzie się smażyło - obrać i pokroić w półplasterki pieczarki. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Sparzone wcześniej pomidory, obrać ze skórki, pokroić
5.Mięso posolić i popieprzyć. Dodać papryczkę chili, sos sojowy. Chwilę przesmażyć
6.Dodać koncentrat pomidorowy i keczup. Dusić pod przykryciem ok. 5min
7.Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni. Dodać do mięsa.
8.Dodać paprykę i pomidory. Dusić ok 20 min
9.W miedzy czasie nagrzać piekarnik do 180'C. Wstawić same cukinie. Zapiekać do 5- 15 min - aż cukinia zacznie robić się miękka
10.Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
11.Na podpieczone cukinie wyłożyć farsz "z górką".
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C ok 30min;
tryb góra-dół
12.Pod koniec pieczenia posypać serem. Zapiekać do rozpuszczenia się sera
Porady
W zależności od wielkości cukinii dostosować długość zapiekania.
Jeśli ktoś woli świeże pomidory można spokojnie zastąpić pomidorami z puszki.
Komentarze