4 młode cukinie
ok 50 dag mięsa mielonego z szynki
por
1/2 czerwonej papryki
marchew
2-3 ząbki czosnku
5 łyżek kaszy kuskus
sól i pieprz
słodka papryka w proszku
olej
3 łyżeki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka plasterków sera
Faszerowana cukinia z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte cukinie przecinam wzdłuż na pół i wydrążam miąższ. Pora drobno siekam,przelewam gorąca woda i odcedzam. Marchew ścieram na tartce. Na odrobinie oleju przesmażam pora i marchew, na koniec dodaję drobno pokrojoną paprykę. Przekładam farsz do miski. Następnie na patelnię wkładam mięso mielone i je lekko przesmażam. Dodaję do warzyw. Doprawiam koncentratem pomidorowym, solą , papryką w proszku i pieprzem . Czosnek drobno siekam i dodaję do farszu. Kaszę zalewam gorącą wodą, kiedy napęćznieje dodaję do farszu. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Połówki cukinii napełniam farszem. Każą połówkę zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku ok. 30 minut w 180 st. Sprawdzam widelcem czy cukinie dostatecznie zmiękły. Gotowe cukinie odwijam z folii i układam paseczki sera. Pod wpływem ciepła ładnie się rozpuści. Cukinie wspaniale smakują z pieczywem czosnkowym.
Komentarze