Faszerowana cukinia po studencku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nie mogłam znaleźć żadnego przepisu na zapiekaną cukinię, który by mnie satysfakcjonował, więc stworzyłam własny.

  • 15 min

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia (ok. 300 g)
    średnia cebula
    30 dag pieczarek
    250 g mięsa mielonego
    mały przecier pomidorowy (80 g)
    150 g tartego żółtego sera
    sól
    czarny i biały pieprz
    zioła prowansalskie
    granulowany czosnek
    olej do smażenia

Faszerowana cukinia po studencku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wydrążone połówki cukinii 1. 1. cukinię umyć, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć pestki
  • Posiekana cebula 2. 2. cebulę niezbyt drobno posiekać, zetrzeć ser, pieczarki pokroić w plasterki
  • Gotowy farsz 3. 3. na rozgrzany olej wrzucać kolejno: mięso mielone, cebulę, pieczarki, przecier pomidorowy, przyprawy.Wszystko razem dusić około 15 minut
  • Cukinia przed zapieczeniem 4. 4. gotowy farsz przełożyć do wydrążonych połówek cukinii, posypać startym serem
  • 5. 5. zapiekać około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy