Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pomysł na faszerowaną cukinie wpadł do głowy gdy otrzymałam od teściów ekologiczne warzywa z działki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - cukinia - 1 duża szt
    - mięso mielone wołowe - 300 g
    - mięso mielone z indyka - 500 g
    - cebula - 1 szt
    - czosnek - 1 ząbek
    - olej rzepakowy - 2 łyżeczki
    - pomidory krojone - 1 puszka
    - koperek - 1 pęczek
    - sól, ostra papryka mielona, suszona bazylia
    - przyprawa gold phepher
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06gb06i 1. Cebulę kroimy w kostkę. Na łyżeczce oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy dwa rodzaje mięsa i podsmażamy ok 5 minut co pewien czas mieszając.
  • image-00qp43b 2. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz sól, paprykę mieloną, suszoną bazylię i gold phepher. Gdy zawartość patelni odparuje, a mięso z sosem zgęstnieje, dodajemy posiekany drobno pęczek koperku.
  • image-1n9hegh 3. Cukinie obieramy ze skórki, odcinamy końcówki i wydrążamy gniazda nasienne łyżką, tak aby nie uszkodzić miąższu.
  • image-112eaci 4. Łódki cukinii faszerujemy mięsem. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżeczką oleju i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni około 45-50 minut. Smacznego:)

Porady

Faszerowana cukinia świetnie smakuje podana z kaszą jęczmienną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Czosnek Mięso Olej Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować