Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę. Na łyżeczce oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy dwa rodzaje mięsa i podsmażamy ok 5 minut co pewien czas mieszając.
2.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz sól, paprykę mieloną, suszoną bazylię i gold phepher. Gdy zawartość patelni odparuje, a mięso z sosem zgęstnieje, dodajemy posiekany drobno pęczek koperku.
3.Cukinie obieramy ze skórki, odcinamy końcówki i wydrążamy gniazda nasienne łyżką, tak aby nie uszkodzić miąższu.
4.Łódki cukinii faszerujemy mięsem. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżeczką oleju i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni około 45-50 minut. Smacznego:)
Porady
Faszerowana cukinia świetnie smakuje podana z kaszą jęczmienną.
Komentarze