Cukinia faszerowana ryżem z gotowanym filetem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Staram się by każdy obiad był urozmaicony. Rodzinka bardzo lubi moje posiłki, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Faszerowana cukinia w ten sposób może być doskonałym pomysłem na lekki obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 nieduże młode cukinie,
    1 filet z kurczaka,
    kawałek pora ( 4-5 plasterków),
    kawałek korzenie pietruszki ( ok. 3-4 cm),
    ½ średniej marchewki,
    ¼ cebuli,
    ¼ papryki czerwonej,
    ¼ papryki żółtej,
    2 ząbki czosnku,
    100 g ryżu,
    2-3 łyżki startego żółtego sera (ja używam podpuszczkowego) + na wierz ( u mnie w plasterkach)
    1 łyżeczka naturalnej Vegety,
    ½ łyżeczki posiekanego lubczyku lub suszonego,
    sól, pieprz, curry i kurkuma oraz ostra papryka do smaku,
    olej rzepakowy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Cukinia faszerowana ryżem z gotowanym filetem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy jej środek, aby powstały nam „korytka”.
    Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę.
    Fileta zalewamy wodą ok 500 ml, dodajemy marchewkę, pietruszkę, lubczyk, naturalna Vegete oraz po odrobinie curry i kurkumy ( tak na czubku łyżeczki) i gotujemy na wolnym ogniu aż wywar nabierze smaku a mięso będzie miękkie ( ja gotowałam ok 40 min).
    Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pora, paprykę oraz trochę cukinii która została po wydrążeniu, dusimy ok. 2 min. Następnie dodajemy ryż i zalewamy ok. 200 ml powstałego wywaru ( wraz z marchewką i pietruszką), gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min od czasu do czasu mieszamy. Gdy ryż wchłonie wcześniej wywar, a będzie jeszcze zbyt twardy to dolewamy trochę wywaru. Ryż ma był lekko twardawy nie rozgotowany. Przyprawiamy do smaku według uznania jeśli jest potrzeba. Na koniec dodajemy pokrojonego, ugotowanego fileta, starty żółty ser i delikatnie wszystko mieszamy.
    Gdy farsz przestygnie napełniamy nim cukinie.
    Cukinie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego ( ja je wcześniej lekko podgrzewam ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25- 30 minut. Po tym czasie odkrywamy, układamy kilka plasterków żółtego sera i jeszcze chwilkę zapiekamy. Smacznego!

Porady

Czas i ilość bulionu potrzebna do ugotowania ryżu zależny od jego rodzaju. Jeśli nie mamy naturalnej Vegety to możemy dodać suszone warzywa, sól oraz trochę więcej carry i kurkumy. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości cukinii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować