Cukinia faszerowana ryżem z gotowanym filetem i warzywami

  • wyświetlono: 840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Staram się by każdy obiad był urozmaicony. Rodzinka bardzo lubi moje posiłki, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Faszerowana cukinia w ten sposób może być doskonałym pomysłem na lekki obiad.

b
  • 2 porcje
  • 90min

Składniki

2 nieduże młode cukinie,
1 filet z kurczaka,
kawałek pora ( 4-5 plasterków),
kawałek korzenie pietruszki ( ok. 3-4 cm),
½ średniej marchewki,
¼ cebuli,
¼ papryki czerwonej,
¼ papryki żółtej,
2 ząbki czosnku,
100 g ryżu,
2-3 łyżki startego żółtego sera (ja używam podpuszczkowego) + na wierz ( u mnie w plasterkach)
1 łyżeczka naturalnej Vegety,
½ łyżeczki posiekanego lubczyku lub suszonego,
sól, pieprz, curry i kurkuma oraz ostra papryka do smaku,
olej rzepakowy,

Sposób przygotowania przepisu:

Cukinia faszerowana ryżem z gotowanym filetem i warzywami

  • 1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy jej środek, aby powstały nam „korytka”.
    Marchewkę oraz pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę.
    Fileta zalewamy wodą ok 500 ml, dodajemy marchewkę, pietruszkę, lubczyk, naturalna Vegete oraz po odrobinie curry i kurkumy ( tak na czubku łyżeczki) i gotujemy na wolnym ogniu aż wywar nabierze smaku a mięso będzie miękkie ( ja gotowałam ok 40 min).
    Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pora, paprykę oraz trochę cukinii która została po wydrążeniu, dusimy ok. 2 min. Następnie dodajemy ryż i zalewamy ok. 200 ml powstałego wywaru ( wraz z marchewką i pietruszką), gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min od czasu do czasu mieszamy. Gdy ryż wchłonie wcześniej wywar, a będzie jeszcze zbyt twardy to dolewamy trochę wywaru. Ryż ma był lekko twardawy nie rozgotowany. Przyprawiamy do smaku według uznania jeśli jest potrzeba. Na koniec dodajemy pokrojonego, ugotowanego fileta, starty żółty ser i delikatnie wszystko mieszamy.
    Gdy farsz przestygnie napełniamy nim cukinie.
    Cukinie wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego ( ja je wcześniej lekko podgrzewam ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25- 30 minut. Po tym czasie odkrywamy, układamy kilka plasterków żółtego sera i jeszcze chwilkę zapiekamy. Smacznego!

Porady

Czas i ilość bulionu potrzebna do ugotowania ryżu zależny od jego rodzaju.
Jeśli nie mamy naturalnej Vegety to możemy dodać suszone warzywa, sól oraz trochę więcej carry i kurkumy.
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości cukinii.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia z farszem z kaszy jaglanej i warzyw, zapieczona z plastrami oscypka.

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Smaczne i sycące danie mimo braku...

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Sezon na cukinie trwa w pełni....

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

Dodane przez: bogusia82

Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

W tym roku mam dużo cukinii, przyrządzam...

Cukinia z ryżem i mięsem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem

Dobre rozwiązanie na przyjęcie...

faszerowana cukinia

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem

Taką odsłonę cukinii chyba każdy...

Ryż z rybą i warzywami

Dodane przez: AnetaJ

Ryż z rybą i warzywami

Szybko i smacznie, a przy tym ryż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE