Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna cukinia w nowoczesnym wydaniu. Doskonale nadająca się na codzienny obiad, a zarazem na imprezowa przekąske.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 cukinie
    2 średnie cebule
    6 ząbków czosnku
    2 duże pomidory
    1 papryka czerwona
    50g Kasza burgul
    50g Kasza jęczmienna średnia
    50g Ryż biały
    50g Soczewica
    10dkg szynki (opcjonalnie)
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    10dkg masła
    20dkg żółtego sera np gouda
    Pieprz
    Sól
    Przyprawa do kurczaka
    Czosnek granulowany
    Suszona cebulka
    Słodka papryka
    Ostra papryka
    Przyprawa do duszonych mięs
    Bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ tak aby zostało ok 2 cm grubości.
    Cukinie zapiekaj w piekarniku ok 15 min w 170 stopniach. W tym samym czasie ugotuj kasze, ryż i soczewicę. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w paseczki i podsmarz na maśle, gdy się zarumieni dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, wydrążony miąższ z cukinii, obrane pomidory pokrojone w talarki oraz szynkę. Duś 10minut. Po tym czasie dodaj kasze, ryż i soczewicę. Wymieszaj, dodaj po szczypcie wszystkich przypraw, starty ser oraz przecier. Całość wymieszaj i nakładaj do wcześniej podpieczonej cukinii. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni 15-20 minut.
    Smacznego! :)

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować