Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyj i przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ tak aby zostało ok 2 cm grubości.
Cukinie zapiekaj w piekarniku ok 15 min w 170 stopniach. W tym samym czasie ugotuj kasze, ryż i soczewicę. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w paseczki i podsmarz na maśle, gdy się zarumieni dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, wydrążony miąższ z cukinii, obrane pomidory pokrojone w talarki oraz szynkę. Duś 10minut. Po tym czasie dodaj kasze, ryż i soczewicę. Wymieszaj, dodaj po szczypcie wszystkich przypraw, starty ser oraz przecier. Całość wymieszaj i nakładaj do wcześniej podpieczonej cukinii. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni 15-20 minut.
Smacznego! :)
Komentarze