Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

Sezon na cukinie w pełni, proponuję faszerowaną.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie
    2 woreczki kaszy jęczmiennej
    30 dkg pieczarek
    natka pietruszki pokrojona
    2 łyżki masła
    1 cebula
    30 dkg żółtego sera
    sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, tymianek

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowana cukinia 1. Kasze ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na maśle. Kaszę po ugotowaniu osączyć, wymieszać z pieczarkami, doprawić do saku przyprawami.
    Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Do tak przygotowanej cukinii nakładać farsz i ułożyć na blasze. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec ok 30 minut, aż będzie miękka cukinia. Pod koniec pieczenia wyciągnąć z piekarnika i posypać tartym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy