Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić, przysmażyć na tłuszczu, podlać ok ½ szklanki gorącej wody i dusić ok 15minut (w razie potrzeby dolewać wody). Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dusić 10min do miękkości, przyprawić do smaku.
2.Ryż ugotować, paprykę pokroić w drobną kostkę.
3.W miseczce sporządzić farsz: połączyć ze sobą ugotowany ryż, usmażone mięso, pokrojoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.
4.Cukinie przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
5.Cukinię wyjąć , osolić i posypać pieprzem, nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40min,
6.10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec.
Komentarze