Faszerowana cukinia

0 (0 ocen)

Sposobów faszerowania cukinii jest wiele, ja dziś użyłam do tego nie tylko mięsa ale też sera mozzarelli i suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
    250g mięsa mielonego drobiowego
    1 kulka sera mozzarelli
    ok 6 suszonych pomidorów
    sól, pieprz do smaku
    150g sera żółtego typu gouda

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Usuwamy środki nasienne. Delikatnie solimy. Mięso mielone łączymy z drobno posiekanym serem mozzarella oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadziewamy przygotowane połówki cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp 170st C (funkcja grzania dolnego) przez ok 30 minut. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy