Faszerowana cebula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy,odcinamy górną część,gotujemy we wrzątku około 5 minut.Podgotowane cebule pozbawiamy środków aż do jednej warstwy,wtedy jest więcej miejsca na farsz.
2.Ryż gotujemy w osolonej wodzie na miękko.Pomidora kroimy w kostkę,bułkę moczymy w mleku,ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,pietruszkę siekamy na drobno.
3.Do miski wsypujemy ryż,mięso mielone,namoczoną bułkę,ser,pomidora oraz pietruszkę,wbijamy jajko, przyprawiamy pieprzem,przyprawą uniwersalną,oraz przyprawą do mięsa mielonego,dodajemy koncentrat,całość dokładnie wyrabiamy.
4.Cebule wypełniamy farszem.Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy pozostały farsz,na to kładziemy cebule,oraz kilka plastrów z wydrążonych cebul.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut.
Komentarze