Faszerowana cebula

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Danie jest bardzo pożywne,robiłam je pierwszy raz i wszystkim smakowało.Żółty ser scala farsz i nadaje fajnego posmaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 dużych cebul
    0,5 kg mięsa mielonego doprawionego
    mała bułka
    szklanka mleka
    pęczek natki pietruszki
    1 pomidor
    100 g ryżu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    20 dkg sera żółtego
    jajko
    łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    pieprz
    2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego

Faszerowana cebula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy,odcinamy górną część,gotujemy we wrzątku około 5 minut.Podgotowane cebule pozbawiamy środków aż do jednej warstwy,wtedy jest więcej miejsca na farsz.
    2.Ryż gotujemy w osolonej wodzie na miękko.Pomidora kroimy w kostkę,bułkę moczymy w mleku,ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,pietruszkę siekamy na drobno.
    3.Do miski wsypujemy ryż,mięso mielone,namoczoną bułkę,ser,pomidora oraz pietruszkę,wbijamy jajko, przyprawiamy pieprzem,przyprawą uniwersalną,oraz przyprawą do mięsa mielonego,dodajemy koncentrat,całość dokładnie wyrabiamy.
    4.Cebule wypełniamy farszem.Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy pozostały farsz,na to kładziemy cebule,oraz kilka plastrów z wydrążonych cebul.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 60 minut.

Porady

Cebule można podawać z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy