Fasolowy burger z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Redakcja poleca użycie do tego przepisu oleju z linii Kujawski z ziołami. Zobacz kulinarne inspiracje z Kujawskim z ziołami TUTAJ
2.Chorizo, kiełbaski, wędzoną paprykę, sok z limonki i kolendrę miksujemy. Dodajemy fasolę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę miksujemy na wysokich obrotach. Masę przekładamy do miski i wbijamy jajko, mieszamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy i odkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
3.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy burgery z obu strony po 3 minuty. Następnie przekładamy je na blaszkę i pieczemy 10 minut w piekarniku. Ciabatty skrapiamy oliwą, opiekamy w piekarniku z burgerami, aż się zrumienią.
4.Burgery wkładamy między połówki pieczywa, dodajemy plasterki awokado i rukolę. Podajemy z kwaśną śmietaną, ósemkami limonki i usmażonymi frytkami.
Komentarze