Fasolowy burger z chorizo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na burgera z magazynu Apetyt

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g chorizo, bez skórki
    3 wieprzowe kiełbaski, bez skórki
    1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
    1 łyżka soku z limonki + ósemki owocu
    do dekoracji
    mały pęczek kolendry, posiekany
    200 g fasoli z puszki, opłukanej
    sól i świeżo zmielony pieprz
    1 jajko
    2 łyżki oliwy + do skropienia
    2 ciabatty, przekrojone na pół
    kwaśna śmietana
    1 awokado
    garść rukoli
    ewentualnie mrożone frytki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolowy burger z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Redakcja poleca użycie do tego przepisu oleju z linii Kujawski z ziołami. Zobacz kulinarne inspiracje z Kujawskim z ziołami TUTAJ
  • 2. Chorizo, kiełbaski, wędzoną paprykę, sok z limonki i kolendrę miksujemy. Dodajemy fasolę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę miksujemy na wysokich obrotach. Masę przekładamy do miski i wbijamy jajko, mieszamy. Formujemy dwa kotlety, przykrywamy i odkładamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy burgery z obu strony po 3 minuty. Następnie przekładamy je na blaszkę i pieczemy 10 minut w piekarniku. Ciabatty skrapiamy oliwą, opiekamy w piekarniku z burgerami, aż się zrumienią.
  • 4. Burgery wkładamy między połówki pieczywa, dodajemy plasterki awokado i rukolę. Podajemy z kwaśną śmietaną, ósemkami limonki i usmażonymi frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować