FASOLOWE PERŁY

0 (0 ocen)

Wykonałam te perły na "Święto Fasoli"

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej fasoli Jaś (obrać ze skórki)
    4 czekolady mleczne - zetrzeć na jarzynówce
    16 łyżek cukru pudru
    4 łyżki kakao
    4 aromaty rumowe "Libella"

    MASA CUKROWA
    1/2 kg cukru pudru
    50 g glukozy
    3 łyżeczki żelatyny + 35 ml wody zimnej
    aromat migdałowy

Fasolowe perły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole przekręcić przez maszynkę, dodać startą czekoladę, kakao, cukier i aromat. Całość dokładnie połączyć, formować kule i obtoczyć w kakao. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  • 2. Napęczniałą żelatynę podgrzewać do rozpuszczenia się na małym ogniu - dodać glukozę i kilka kropel aromatu migdałowego. Cukier przesiać, zrobić na środku dołek i wlać gorącą papkę, początkowo mieszać łyżką a następnie zagnieść całość. Rozwałkować na stolnicy podsypując mąkę ziemniaczaną, wykrawać masę foremką i wylepiać babeczki, wyciągając je od razu z foremek - odstawić do wyschnięcia. Perły włożyć do cukrowych babeczek.

Porady

Skórka z fasoli najlepiej schodzi gdy jest jeszcze ciepła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy