Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

  • wyświetlono: 432 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Knedle z fasoli są delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych na ziemniakach.

Mniam1

Składniki

CIASTO:

400g fasoli Jaś
2 jajka
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sól

NADZIENIE:

225g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny mielony
125g twarogu wędzonego

DODATKOWO:

natka pietruszki
masło

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

  • image-27aluwl1. Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą noc. Dolać wodę i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. Najlepiej próbując. W połowie gotowania posolić.
    Ugotowaną fasolę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy.

  • image-1fkyi2t2. Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać.
  • image-26u0fq33. Do zmielonej fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zrolować i podzielić na jednakowe części. Ciasto należy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki.

  • image-015vd9r4. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszpinakmrożonkibezmięsnegotowanefasola białatwaróg wędzonywegetariański obiadwarzywa zimą

Komentarze

Podobne przepisy

Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym boczkiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym boczkiem

Przepis został zainspirowany podczas...

Gołąbki ze szpinakiem i twarogiem pod beszamelem.

Dodane przez: SLONCE

Gołąbki ze szpinakiem i twarogiem pod beszamelem.

Gołąbki z takim nietypowym farszem...

knedle ze szpinakiem

Dodane przez: kasiunia

Pomidorowe knedle ze szpinakiem

Spodobał mi się ten przepis… chyba...

Knedle ze szpinakiem

Dodane przez: RedakcjaPP

Knedle ze szpinakiem

Studiuję, a gdy mam czas, robię...

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Dodane przez: Futka

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Propozycja na smakowite i delikatne...

Knedle ze śliwkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Babcine knedle ze śliwkami

Chyba każdy pamięta je ze swojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE