Fasolowe brownie z musem nektarynkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Mus nektarynkowy wspaniale ożywia ciasto i nadaje zupełnie innego smaku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 28x19cm (6 sztuk):

    1 puszka fasoli czerwonej (ok 250g po odsączeniu)
    2 małe banany
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu
    3 łyżki oleju kokosowego
    3 łyżki owsianych otrąb

    Mus nektarynkowy:
    3 nektarynki
    1 łyżka syropu np. z agawy
    ⅕ szklanki wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Fasolowe brownie z musem nektarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus nektarynkowy- Owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem. Wodę mieszamy z mąką, dodajemy do nektarynek razem z syropem z agawy. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do lekkiego zgęstnienia.

    Brownie- Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie miksujemy blenderem, a jeśli nadal są widoczne łupki- przegniatamy przez sitko. Otręby owsiane delikatnie rozdrabniamy. Olej kokosowy topimy i studzimy. Banana rozdrabniamy (blenderem lub widelcem). Gotową fasolę łączymy z pozostałymi przygotowanymi składnikami i miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty.

    Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w różnych miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy