Fasolowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy przez całą
noc w przegotowanej wodzie. Gotujemy tak, by była lekko
twarda, odcedzamy.
2.Marchewkę i pietruszkę myjemy,
obieramy, kroimy w paski
i gotujemy. Ziemniaki o bieramy,
kroimy w kostkę, dodajemy
do warzyw. Boczek kroimy
w kostkę, dodajemy do warzyw.
Gotujemy do miękkości.
Następnie dodajemy fasolę.
3.Zacierka: jajko mieszamy
z mąką i łyżką wody. Ciasto ma
być dość twarde. Kluseczki
gotujemy w zupie.
4.Cebulę kroimy w kostkę,
podsmażamy na oleju, dodajemy
do zupy. Doprawiamy solą
i majerankiem. Podajemy z posiekaną
natką pietruszki.
Porady
● Aby zupa miała bardziej wyrazisty smak, możemy dodać trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Komentarze