Fasolowa z zacierkami

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Jestem na rencie. Na co dzień gotuję dla męża i syna, a od święta również dla dwóch córek.Lubię zdrowe i treściwe dania.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1/2 szkl. fasoli
    ● średnia marchewka
    ● pietruszka
    ● 3 ziemniaki
    ● 5 dag wędzonego boczku
    ● cebula
    ● łyżka oleju
    ● sól
    ● majeranek
    ● natka pietruszki
    Zacierka:
    ● 5 łyżek mąki
    ● jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy przez całą
    noc w przegotowanej wodzie. Gotujemy tak, by była lekko
    twarda, odcedzamy.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę myjemy,
    obieramy, kroimy w paski
    i gotujemy. Ziemniaki o bieramy,
    kroimy w kostkę, dodajemy
    do warzyw. Boczek kroimy
    w kostkę, dodajemy do warzyw.
    Gotujemy do miękkości.
    Następnie dodajemy fasolę.
  • Fasolowa z zacierkami 3. Zacierka: jajko mieszamy
    z mąką i łyżką wody. Ciasto ma
    być dość twarde. Kluseczki
    gotujemy w zupie.
  • 4. Cebulę kroimy w kostkę,
    podsmażamy na oleju, dodajemy
    do zupy. Doprawiamy solą
    i majerankiem. Podajemy z posiekaną
    natką pietruszki.

Porady

● Aby zupa miała bardziej wyrazisty smak, możemy dodać trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować