Fasolowa z papryką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zupa fasolowa z dodatkiem papryki , prosta , sycąca , rozgrzewająca i smaczna , pysznie smakuje z pajdą chrupiącego chleba w sam raz na chłodne jesienne dni

Składniki:

  • 250g fasoli Jaś
    150g wędzonego boczku
    laska kiełbasy wiejskiej
    duża cebula
    papryka czerwona
    2 pomidory
    marchewka
    pietruszka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pęczek koperku
    3 ząbki czosnku
    sól , pieprz , przyprawy według uznania

Fasolowa z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wywarem mięsnym około 1 litra ( jeśli fasolka jest sucha wcześniej namoczyć najlepiej na noc ) , marchewkę , pietruszkę obrać , pokroić w słupki , dodać do fasoli ,dodać ziele i liść laurowy , gotować .
  • 2. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę , boczek wysmażyć , dodać do zupy ,następnie dodać podsmażoną na tłuszczu z boczku cebulę , wysmażoną kiełbasę i pokrojoną w paski paprykę
  • 3. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę , podsmażyć na tej samej patelni , dodać do zupy, na koniec dodać pokrojony czosnek i koperek ,dosmaczyć pieprzem , solą i przyprawami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy