Fasolowa z batatem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co powiecie na szybką zupę fasolową. Zrobiłam ją z fasoli nieugotowany i zamrożonej. Dodałam batata, po prostu go uwielbiam. Zupa jest lekka bo na piersi z kurczaka. Syta, rozgrzewająca.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bataty

    2 marchewki

    1 kawałek korzenia selera

    por biała część

    1 cebula

    1 pierś z kurczaka

    40 dkg ugotowanej fasoli

    1 papryka czerwona

    400 ml pomidorów z puszki

    sól, pieprz kolorowy

    1 łyżeczka papryki wędzonej

    papryczka chili

    natka pietruszki

    olej rzepakowy

    1/2 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa fasolowa

Fasolowa z batatem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zupy wykorzystałam fasole którą ugotowałam kiedyś i zamroziłam. Zaoszczędziło mi to czas przygotowania zupy. Warzywa obieram. Batata, paprykę, seler kroję w kostkę. Por i cebulę kroję drobno. Marchew kroję w talarki. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oliwy, papryczkę chili, paprykę wędzoną, kurkumę, sól, pieprz. Mieszam i odstawiam na 30 minut. W garnku na oleju przesmażam cebule i por, dodaję resztę warzyw bez fasoli. Wlewam około 2 litry wody. Gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Pierś z kurczaka przesmażyłam na patelni, dodaję do zupy pod koniec gotowania, fasole też. Pomidory też przesmażam na patelni. Wlewam do zupy. Doprawiam według uznania. Podaję z natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować