Fasolowa na dzikich żeberkach

0 (0 ocen)

Przepyszna zupa, rozgrzewająca i sycąca. Na wywarze z chudych żeber dzika, z kiełbaską, fasolą, warzywami. polecam

Składniki:

  • 300 g fasoli
    0,5 kg żeberek z dzika
    4 kiełbaski śląskie
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    1 pieczona papryka bez skórki
    Kilka ziaren jałowca
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolowa na dzikich żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości.

    Żebra umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować 2 godziny na małym ogniu jak rosół.

    Ziemniaki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić. Wrzucić do garnka. Dodać ziele, liść, jałowiec, trochę posolić i gotować do miękkości warzyw.

    Kiełbaski pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, wrzucić do kiełbasy, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć, oprószyć mąką, zamieszać, przełożyć do zupy.

    Paprykę pieczoną pokroić drobno i wrzucić do zupy. Dodać ugotowaną fasolę. Doprawić zupę majerankiem, papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzik Fasola Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować