Fasolowa na dzikich żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości.
Żebra umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować 2 godziny na małym ogniu jak rosół.
Ziemniaki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić. Wrzucić do garnka. Dodać ziele, liść, jałowiec, trochę posolić i gotować do miękkości warzyw.
Kiełbaski pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, wrzucić do kiełbasy, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć, oprószyć mąką, zamieszać, przełożyć do zupy.
Paprykę pieczoną pokroić drobno i wrzucić do zupy. Dodać ugotowaną fasolę. Doprawić zupę majerankiem, papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
Komentarze