Zupa fasolowa na bogato

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycąca zupa grochowa, przygotowana trochę inaczej. Mnie smakuje bez żadnych dodatków w postaci chleba.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 l zupy
    ½ kg mięsa wieprzowego od szynki
    1 szklanka fasoli Jaś
    2 łyżki oleju
    1 cebula
    1 mały słoik koncentratu pomidorowego
    20 dag pieczarek
    Przyprawy:
    Majeranek, sól, pieprz do smaku

Zupa fasolowa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: fasolę opłukać, namoczyć na noc. Następnego dnia podgotować w tej samej wodzie się moczyła. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso dodać do fasolki, gotować razem do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu po smażonym mięsie, dodać do zupy. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w drobne paseczki, podsmażyć na oleju, dodać do fasoli z mięsem. Całość gotować około 15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, zagotować. Gdy nadmiar wody się wygotuje, uzupełnić przegotowaną wodą do ilości 2 l zupy(zupa ma być gęsta). Podawać z ciemnym pieczywem.

Porady

1.do zupy można dodać suszonej bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy