Bardzo sycąca zupa grochowa, przygotowana trochę inaczej. Mnie smakuje bez żadnych dodatków w postaci chleba.
30 min
Składniki:
Składniki na 2 l zupy
½ kg mięsa wieprzowego od szynki
1 szklanka fasoli Jaś
2 łyżki oleju
1 cebula
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
20 dag pieczarek
Przyprawy:
Majeranek, sól, pieprz do smaku
Zupa fasolowa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: fasolę opłukać, namoczyć na noc. Następnego dnia podgotować w tej samej wodzie się moczyła. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso dodać do fasolki, gotować razem do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu po smażonym mięsie, dodać do zupy. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w drobne paseczki, podsmażyć na oleju, dodać do fasoli z mięsem. Całość gotować około 15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, zagotować. Gdy nadmiar wody się wygotuje, uzupełnić przegotowaną wodą do ilości 2 l zupy(zupa ma być gęsta). Podawać z ciemnym pieczywem.
Komentarze