Fasolka z marchewką i pulpetami

0 (0 ocen)

Polecam fasolkę w odświeżonej wersji. Zamiast boczku i kiełbasy - chude mięso mielone. Fasola jest bardzo zdrowa, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.

Składniki:

  • Pulpety:
    250g mięsa mielonego
    1 jajko M
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

    250g fasoli
    1 duża cebula
    2 duże marchewki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
    1 łyżka oleju
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka z marchewką i pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę odcedzamy.
  • 2. Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety.
  • 3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h.
  • 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki.
  • 5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować