Fasolka z cieciorką

0 (0 ocen)

Polecam trochę inną wersję fasolki po bretońsku.

Składniki:

  • 1 szklanka grubej fasoli
    pół szkl. cieciorki
    pół łyżeczki sody
    1,5 litra rosołu (może być z kostki)
    0,5 kg szynki wieprzowej
    0,3 kg cienkiej kiełbasy (podwawelska lub inna)
    2 marchewki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    majeranek
    papryka ostra i słodka

Fasolka z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy, zalewamy wodą na 12 godzin.
    W innym naczyniu moczymy ciecierzycę.
    Ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem sody.
    Odsączoną fasolę wkładamy do rosołu i gotujemy 20 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewki. Cebulę kroimy w kostkę szklimy na oleju, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i smażymy na rumiano . Do podgotowanej fasoli dokładamy mięso i marchewkę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
  • 2. Gdy fasola jest już prawie miękka dodajemy ciecierzycę.
    Kiełbasę obieramy z osłonek,kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dokładamy do fasoli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wybieramy do miseczki trochę fasoli, najlepiej takiej,która już popękała, rozgniatamy ją widelcem i dodajemy z powrotem do garnka, w ten sposób zagęszczamy fasolkę unikając dodawania mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy