Fasolka z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy, zalewamy wodą na 12 godzin.
W innym naczyniu moczymy ciecierzycę.
Ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem sody.
Odsączoną fasolę wkładamy do rosołu i gotujemy 20 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewki. Cebulę kroimy w kostkę szklimy na oleju, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i smażymy na rumiano . Do podgotowanej fasoli dokładamy mięso i marchewkę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
2.Gdy fasola jest już prawie miękka dodajemy ciecierzycę.
Kiełbasę obieramy z osłonek,kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dokładamy do fasoli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wybieramy do miseczki trochę fasoli, najlepiej takiej,która już popękała, rozgniatamy ją widelcem i dodajemy z powrotem do garnka, w ten sposób zagęszczamy fasolkę unikając dodawania mąki.
Komentarze