Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Fasolka w wersji wegetariańskiej, z selerem naciowym, cukinią i papryką oraz drobnym makaronem. Można ją jeść z pieczywem, ale już sama w sobie jest bardzo pożywna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • fasola jaś 400 gram
    papryka czerwona 1/2 szt
    cukinia 1/2 szt
    cebula 1 szt
    seler naciowy 2 łodygi
    makaron drobny (u mnie gwiazdki) 70 gram
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    papryka słodka 1 czubata łyżka
    majeranek 1 łyżka
    papryka ostra 1/2 łyżeczki
    oregano świeże kilka gałązek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 11 godzin, a następnie dolewamy szklankę wody i gotujemy 50 minut. Dodajemy sól i gotujemy jeszcze 10 minut. W międzyczasie gdy fasola się gotuje przygotowujemy warzywa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, a seler naciowy w plasterki. Do fasoli dodajemy pomidory w puszce i gotujemy 10 minut.
    Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę, aż lekko się zeszkli. Dodajemy paprykę i dusimy przez 5 minut. Następnie wrzucamy paprykę i seler naciowy i dusimy kolejne 5 minut. Wrzucamy zawartość patelni do fasoli, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze kilka minut.
    Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do fasolki. Dodajemy również posiekane świeże oregano. Na koniec doprawiamy danie świeżo zmielonym pieprzem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fasola Pomidory w puszce Seler

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować