Fasolka w wersji wegetariańskiej, z selerem naciowym, cukinią i papryką oraz drobnym makaronem. Można ją jeść z pieczywem, ale już sama w sobie jest bardzo pożywna.
Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 11 godzin, a następnie dolewamy szklankę wody i gotujemy 50 minut. Dodajemy sól i gotujemy jeszcze 10 minut. W międzyczasie gdy fasola się gotuje przygotowujemy warzywa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki, a seler naciowy w plasterki. Do fasoli dodajemy pomidory w puszce i gotujemy 10 minut.
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy przez chwilę, aż lekko się zeszkli. Dodajemy paprykę i dusimy przez 5 minut. Następnie wrzucamy paprykę i seler naciowy i dusimy kolejne 5 minut. Wrzucamy zawartość patelni do fasoli, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze kilka minut.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do fasolki. Dodajemy również posiekane świeże oregano. Na koniec doprawiamy danie świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Komentarze