Fasolka szparogowa w pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

Wychodzi coś na wzór fasolki po bretońsku i też pysznie.

Składniki:


  • 1 kg fasoli szparagowej
    1/2 kg dowolnej cienkiej kiełbasy
    1 cebula
    30 dag pieczarek
    1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka musztardy
    1 liść laurowy
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    pieprz
    majeranek
    sól

Fasolka szparogowa w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą tak, aby równo przykrywała fasolkę, osolić wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie,ugotować fasolkę prawie do miękkości.
  • fasolka szparagowa w pomidorowym sosie 2. W między czasie kiełbasę podkroić w plasterki i zrumienić, na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka, podsmażone składniki przełożyć do ugotowanej fasolki i zagotować.
  • fasolka szparagowa w pomidorowym sosie 3. Następnie dodać przecier pomidorowy i musztardę , zagęścić wszystko mąką rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, całość doprawić solą , pieprzem i czerwoną papryka oraz majerankiem. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy