Zapiekanka z fasolki szparagowej z dwoma rodzajami sera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakuje zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek do obiadu

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
    15 dag żółtego sera np. Goudy
    1 opakowanie serka camembert (100 g)
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz, cukier

Zapiekanka z fasolki szparagowej z dwoma rodzajami sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie na półtwardo. Odsączyć i ostudzić.
  • 2. Przygotować sos, w rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i wymieszać, wlać mleko i zagotować, wsypać pokrojone w kostkę sery i gotować aż ser się rozpuści, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć fasolkę, polać sosem. Zapiekać ok. 30 minut w 170-180 st. C. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Porady

Do ugotowanej fasolki można dodać podsmażone pieczarki lub cebulę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy