Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku

wyświetlono: 534 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.

opublikowany: 25.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej
    sól i cukier na koniec łyżeczki
    400 g pieczarek
    2 łyżki masła
    łyżka oleju rzepakowego
    ząbek czosnku
    szklanka śmietany 18 %
    łyżka mąki pszennej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    3-4 łyżki posiekanego koperku
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę oczyścić, usunąć ogonki, dokładnie umyć. Włożyć do garnka z gotującą się osoloną wodą z cukrem. Ugotowaną fasolkę wylać na sito i przestudzić. Pokroić na ok 2 cm kawałki.
    Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić w plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem rzepakowym. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nabiorą ładnego koloru, a woda odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Do śmietany dodać mąkę pszenną i wymieszać. Dodać do pieczarek.
    Podgrzewać i mieszać aż sos zgęstnieje.
    Dodać pokrojoną fasolę i wszystko razem połączyć.
    Jeśli jest taka potrzeba to jeszcze dodać soli do smaku.
    Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
    Smacznego

Porady

Jeśli sos jest zbyt gęsty, to trzeba dodać wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Zielona fasolka szparagowa w śmietanie

...

kategoria: Dania główne opublikowany: 15.01.2014 | wyświetlono: 4650 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Zapiekana fasolka szparagowa

Postanowiliśmy troszkę bardziej ożywić klasykę fasolki z bułką tartą, czosnkiem i masełkiem.

kategoria: Zapiekanki Dodatki opublikowany: 06.06.2018 | wyświetlono: 19399 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: blondynkagotuje90 s0_codebce9c264-0b67-438e-b3e9-29ab1ddafef5_editor_result

Fasolka szparagowa w bułce tartej

Smaczna przekąska z bułką tartą na masełku.Idealna również jako dodatek do obiadu.

kategoria: Przekąski opublikowany: 24.07.2022 | wyświetlono: 45 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Fasolka szparagowa z kiełbasą

Pyszne warzywne leczo z dodatkiem kiełbasy w raz na obiad

kategoria: Dania główne leczo opublikowany: 22.07.2014 | wyświetlono: 4919 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE