Fasolka szparagowa z pieczarkami

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię urozmaicać codzienne menu, a fasolka z pieczarkami jest moim najnowszym eksperymentem. Jest przepyszna!

Składniki:

  • ● 20 dag fasolki szparagowej żółtej
    ● 20 dag fasolki szparagowej zielonej
    ● 10 dag kiełków fasoli
    ● 15 dag pieczarek
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● szczypta cukru
    ● 2 łyżki oleju
    ● sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka szparagowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka szparagowa z pieczarkami 1. Z zielonej i żółtej fasolki
    obcinamy końcówki, strączki gotujemy w lekko osolonej wodzie
    do miękkości i dokładnie
    osączamy na sicie. Odstawiamy,
    by fasolka ostygła. Jeśli
    strąki są długie, możemy je
    pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Oczyszczone pieczarki gotujemy
    w lekko osolonej wodzie,
    odcedzamy i po ostudzeniu
    kroimy w plasterki lub
    w ćwiartki. Dodajemy do fasolki,
    posypujemy kiełkami.
  • 3. Czosnek przepuszczamy
    przez praskę, dokładnie mieszamy
    z olejem, solą, pieprzem,
    cukrem i sokiem z cytryny.
    Sosem polewamy fasolkę z pieczarkami, mieszamy
    i podajemy. Doskonale
    smakuje z ryżem na sypko jako
    danie obiadowe, ale fasolkę
    można też podać z pieczywem,
    na przykład na kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować