Fasolka szparagowa z papryką i pomidorami

4.5 (157 ocen)

Delikatna fasolka szparagowa nie tylko dla wegan

Składniki:

  • 1 mała cebula
    ząbek czosnku
    łyżka oleju
    1 czerwona papryka
    50 dag żółtej fasolki szparagowej
    sól
    1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
    1 łyżka papryki suszonej w płatkach
    łyżeczka ziół dalmatyńskich
    czosnek granulowany
    majeranek
    świeżo mielony pieprz
    suszona ostra papryka
    35 dag gruntowych mięsistych pomidorów
    czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
    cukier
    łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka szparagowa z papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Odcięłam końcówki fasolki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam na sicie pod bieżącą wodą.
  • 2. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę i fasolkę szparagową. Chwilkę razem smażyłam, po czym zalałam gorącą wodą (2,5-3 szklanki), tak żeby warzywa były przykryte.
    Dodałam suszone pomidory i paprykę, zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę i sól do smaku. Dusiłam na wolnym ogniu.
  • 3. Pomidory opłukałam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Dołożyłam do rondla, kiedy fasolka zaczęła mięknąć.
  • 4. Pod koniec gotowania zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru i jeszcze odrobinką soli. Całość zagotowałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować