Fasolka szparagowa z papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i białe błonki, pokroiłam w paseczki. Odcięłam końcówki fasolki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam na sicie pod bieżącą wodą.
2.Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę i fasolkę szparagową. Chwilkę razem smażyłam, po czym zalałam gorącą wodą (2,5-3 szklanki), tak żeby warzywa były przykryte.
Dodałam suszone pomidory i paprykę, zioła dalmatyńskie, czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sproszkowaną paprykę i sól do smaku. Dusiłam na wolnym ogniu.
3.Pomidory opłukałam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Dołożyłam do rondla, kiedy fasolka zaczęła mięknąć.
4.Pod koniec gotowania zagęściłam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, oraz doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru i jeszcze odrobinką soli. Całość zagotowałam.
Komentarze