Fasolka szparagowa z młodymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

Danie jest niezwykle szybkie do przygotowania a zarazem bardzo smaczne. Ja użyłam ziemniaczków, które zostały mi z obiadu i przygotowałam pyszną kolację.

Składniki:

  • ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej
    ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej
    6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków
    1/3 kostki fety
    1/2 czerwonej cebulki
    ząbek czosnku
    2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini)
    łyżeczka kolorowych ziół do sałatek
    ewentualnie sól, pieprz do smaku
    kilka gałązek natki pietruszki
    łyżka oleju
    łyżka masła

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę umyć i odciąć końce. Pociąć na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Ziemniaczki przekroić na pół lub na grubsze plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, usmażyć ziemniaczki na rumiano. Dodać posiekany czosnek i fasolkę i smażyć jeszcze ok 2 minut. Fasolkę z ziemniaczkami przełożyć na talerze, posypać pokruszona fetą, ziarnami, piórkami cebulki i ziołami.

Porady

Można użyć fasolki mrożonej.

Komentarze

Podobne przepisy