Fasolka szparagowa z marchewką i ziarnami sezamu

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna jarzynka do obiadu. Świetnie komponuje się z drobiem, rybą, czy też z naszym ulubionym schabowym lub mielonym.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
    250 g żółtej fasolki szparagowej
    2 marchewki
    pół łyżeczki miodu
    sól
    pieprz
    łyżka masła
    2 łyżki jasnego sezamu
    łyżka czarnego sezamu

Fasolka szparagowa z marchewką i ziarnami sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane marchewki kroimy w słupki. Na dolnym poziomie parowaru umieszczamy marchewki, a na górnym fasolkę, parujemy przez 8-10 minut. Warzywa powinny zostać jędrne.
    Na suchej patelni podprażamy jasny sezam, na koniec wsypujemy do niego czarny. Zdejmujemy z ognia.

    Do gorącej fasolki dodajemy masło, miód, sól, pieprz oraz uprażony sezam. Całość delikatnie mieszamy.
    Tak przygotowane warzywa to idealny dodatek do dania głównego.

Porady

RADA:Jeśli nie mamy parowaru to warzywa możemy zblanszować tradycyjnie w wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy