Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taką fasolkę możemy podać w klasycznej wersji z samą bułka tartą jaką pewno większość z nas pamięta z dzieciństwa lub w nieco urozmaiconej z dodatkiem startego parmezanu. To rewelacyjny dodatek do drugiego dani, ale nie tylko. Smakuje świetnie zarówno z mięsem pieczonym, duszonym czy gotowanym itp. Możemy ja zajadać również samą.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 300 g fasolki szparagowej ( może być mrożona),
    2 łyżki masła,
    3-4 łyżki oliwy z oliwek,
    2 łyżki bułki tartej,
    1-2 łyżki startego parmezanu,
    sól, pieprz cayenne (opcjonalnie),

Fasolka szparagowa z bułką tartą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy i odkrawamy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Czas gotowania jest uzależniony od tego, czy fasolka jest młoda czy stara.
    Na patelni podgrzewamy masło z oliwą, następnie dajemy bułkę tartą ,mieszamy aby bułka się ładnie przyrumieniła. Do przyrumienionej bułki dodajmy fasolkę, wszystko delikatnie mieszamy wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy