Fasolka szparagowa w potrawce

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" Ewy Aszkiewicz i Romany Chojnackiej.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - młoda, bezłykowa fasolka szparagowa: 80 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżeczka
    - gałązka cząbru: 1 sztuka
    - mąka: 1 łyżeczka
    - mleko: 3 łyżki
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny do smaku: 1 łyżeczka
    - koperek: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Fasolka szparagowa w potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną, pokrojoną w niewielkie kawałki fasolkę wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem masła, soli, cukru (wody powinno być tyle, by fasolka była tylko lekko przykryta). Gdy się zagotuje dodajemy cząber i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od gatunku fasolki). Ugotowaną zagęszczamy mąką, rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy, odrzucamy cząber, przyprawiamy do smaku. Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować