Przepis na tę fasolkę mam od mamy, mama od babci , babcia od swojej mamy... i tak by można ciągnąć :) Troszeczkę ją unowocześniłam ...polecam bo dobre !
1 godz. 30 min
Składniki:
60 dag fasolki szparagowej żółtej
2 l bulionu ( u mnie drobiowy)
pieprz czarny ziarenka
3 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego lub jabłkowego ( można dać 2 łyżki spirytusowego)
cukier wg smaku
150 ml śmietany
Dodatkowo
parówki dobrej jakości
ziemniaki
pieprz cytrynowy
przyprawa w płynie lub sól
Fasolka szparagowa słodko kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myję , odcinam ogonki i drobniutko kroję. Przekładam do garnka z bulionem , dodaję pieprz i plasterki czosnku, gotuję do miękkości.
2.Pod koniec dodaję pokrojone na kawałki parówki i dosmaczam, octem cukrem i pieprzem cytrynowym, jeśli jest mało słona można dosolić. Śmietanę hartuję i zabielam potrawę.
3.Ziemniaki gotuję osobno, podaję w całości lub tłuczone, obie wersje smaczne .
Porady
Można ominąć parówki i podać z tłuczonymi ziemniaczkami.
Komentarze