Fasolka szparagowa słodko kwaśna

4.51 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na tę fasolkę mam od mamy, mama od babci , babcia od swojej mamy... i tak by można ciągnąć :) Troszeczkę ją unowocześniłam ...polecam bo dobre !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 60 dag fasolki szparagowej żółtej
    2 l bulionu ( u mnie drobiowy)
    pieprz czarny ziarenka
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki octu winnego lub jabłkowego ( można dać 2 łyżki spirytusowego)
    cukier wg smaku
    150 ml śmietany
    Dodatkowo
    parówki dobrej jakości
    ziemniaki
    pieprz cytrynowy
    przyprawa w płynie lub sól
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka szparagowa słodko kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17u168l 1. Fasolkę myję , odcinam ogonki i drobniutko kroję. Przekładam do garnka z bulionem , dodaję pieprz i plasterki czosnku, gotuję do miękkości.
  • image-1aod70n 2. Pod koniec dodaję pokrojone na kawałki parówki i dosmaczam, octem cukrem i pieprzem cytrynowym, jeśli jest mało słona można dosolić. Śmietanę hartuję i zabielam potrawę.
  • image-110xtjy 3. Ziemniaki gotuję osobno, podaję w całości lub tłuczone, obie wersje smaczne .

Porady

Można ominąć parówki i podać z tłuczonymi ziemniaczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować