Fasolka szparagowa na zimno

4.4 (177 ocen)

  • 4 godz.

Mamy sezon na fasolkę szparagową, którą chyba każdy lubi. Najczęściej podawana jest z bułką tartą, ja bardzo lubię fasolkę w upały na zimno, jest rewelacyjna.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 500 g fasolki szparagowej
    - 1/2 pęczka cebulki ze szczypiorkiem
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - ząbek czosnku
    - 2 łyżki oct balsamicznego z modeny
    - 3 łyżki oliwy
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.4 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Fasolka szparagowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w posolonej wodzie do miękkości. Po ugotowani odcedzamy i odstawiamy do stygnięcia. Do salaterki wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i trochę pieprzu, mieszamy i dodajemy 3 łyżki oliwy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy. Łączymy z chłodną fasolką, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 3-4 godziny.

Porady

Podajemy jako dodatek do mięsa, również wyśmienicie smakuje do dań z grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

fasolka

To może cię zainteresować